Zdraví pod stromeček? Kloubní výživa nebo trekingové hole?


3. 12. 2019
Blíží se Vánoce. Reklamy útočí ze všech stran a ani farmaceutický průmysl nezůstává stranou. Produktů, které jsou nám nabízeny, je celá řada ze všech možných oblastí zdraví. Mezi velice často inzerovanými preparáty jsou tzv. chondroprotektiva. Látky slibující výživu a ochranu kloubních chrupavek. Doporučují se užívat hlavně u artrózy nosných kloubů. Podívejme se tedy podrobněji na toto onemocnění a význam různých léčebných metod. Samozřejmě z pohledu EBM.
Artróza je chronické onemocnění kloubů související s destrukcí kloubní chrupavky, zahrnuty můžou být i další tkáně v okolí. Nejčastěji postihuje kolenní a kyčelní kloub. Projevuje se zejména bolestivostí a ztuhlostí kloubů. Klinické příznaky mají obvykle typické vzorce. Diagnóza bývá potvrzena rentgenovým snímkem a dle něj klasifikována do 4 stupňů. Je však prokázáno, že stupeň postižení kloubu na RTG často neodpovídá úrovni bolesti ani funkčního omezení!

Jako klíčová a jednoznačná léčba první volby je ve všech světových doporučeních uváděná pohybová aktivita.

Nebudeme se v tomto článku zabývat operačním řešením artrózy nosných kloubů, tedy umělou náhradou kloubu. Zaměříme se na tzv. konzervativní léčbu a řekneme si, jak je to s těmi kloubními preparáty. Informace zde uvedené jsou čerpány z doporučeních nezávislých národních odborných společností (1, 2, 3).

Jako klíčová a jednoznačná léčba první volby je ve všech světových doporučeních uváděná pohybová aktivita. Zcela konkrétní doporučení, o jaké cvičení by mělo jít, v jakých dávkách, se většinou v guidelinech nedočteme. Studie totiž zkoumají různá schémata cvičení a pohybové terapie a i přes tuto různorodost dochází zpravidla k podobným pozitivním závěrům. Nejčastěji jsou tedy doporučována různá posilovací cvičení, ale i vytrvalostní, jako je chůzi či jízda na kole. U lidí s nadváhou a obezitou se také doporučuje redukce váhy. Tyto dvě intervence jsou označovány jako silná doporučení, protože nad nimi panuje naprostá shoda a mají oporu v mnoha studiích.

Odborníci, kteří sestavují klinická doporučení na základě vědeckých důkazů, se staví velmi zdrženlivě k doporučování kloubních preparátů.

V praxi se používá ještě celá řada různých léčebných metod. Z oboru fyzioterapie jsou to zejména různé formy fyzikální terapie (teplo, magnetoterapie, ultrazvuk), manuální terapie. Důkazy u těchto terapií jsou však většinou slabé či nejednoznačné, někdy svědčící spíše pro neefektivitu těchto postupů. Zastavme se u slibovaných a populárních kloubních preparátů. Odborníci, kteří sestavují klinická doporučení na základě vědeckých důkazů, se se staví velmi zdrženlivě k doporučování těchto přípravků. Přestože existuje řada studií, které určitý efekt oproti placebu vykazují, tento efekt nebývá příliš výrazný, a když se vyloučí studie, které vznikají za podpory farmaceutického průmyslu, tento efekt se ještě zmenší nebo vůbec neprokáže. Protože však chondroprotektiva zdraví neškodí, je na vašem zvážení, zda chcete vynakládat finanční prostředky za nejistý efekt. Trekingové hole jsou v tomto ohledu jistější volbou a pravidelný pohyb přináší navíc mnoho dalších benefitů!

Tyto informace samozřejmě nenajdete v reklamních letácích ani novinových článcích a bohužel je někdy nedostanete ani od farmaceutů či lékařů. Doufám, že tento blog slouží dobře svému účelu a přináší kvalitní informace pro Vaše rozhodování. Třeba i o smysluplném vánočním dárku!

Krásné Vánoce a žijte aktivně a myslete kriticky i v roce 2020!

Lenka Jelínková

  1. AAOS, the American Academy of Orthopaedic Surgeons, Treatment of osteoarthritis of the knee 2nd Edition, 2013
  2. The Royal Australian College of General Practitioners. Guideline for the management of knee and hip osteoarthritis. 2nd edn. East Melbourne, Vic: RACGP, 2018
  3. DGOOC, Deutsche Gesellschaft für Orthopädie und Orthopädische Chirurgie, S2k-Leitlinie Gonarthrose, 2018
1735
Pavel Jelínek